زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

حکم غواصی (قرآن)





خداوند در قرآن کریم به نعمت دریا، و مواهبی که انسان از دریا استخراج می‌کند اشاره کرده است.


۱ - بیان حکم غواصی



غواصی و بهره‌گیری از اشیای قیمتی و زینتی دریا جایز می‌باشد:
«وهو الذی سخر البحر... وتستخرجوا منه حلیة تلبسونها وتری الفلک مواخر فیه ولتبتغوا من فضله...؛ او کسی است که دریا را مسخّر (شما) ساخت ... و زیوری برای پوشیدن (مانند مروارید) از آن استخراج کنید؛ و کشتی‌ها را می‌بینی که سینه دریا را می‌شکافند تا شما (به تجارت پردازید و) از فضل خدا بهره گیرید ...»
«وما یستوی البحران هـذا عذب فرات سائغ شرابه وهـذا ملح اجاج... وتستخرجون حلیة تلبسونها...؛ دو دریا یکسان نیستند: این یکی دریایی است که آبش گوارا و شیرین و نوشیدنش خوشگوار است، و آن یکی شور و تلخ و گلوگیر ... و وسایل زینتی استخراج کرده می‌پوشید ...»

۲ - استخراج از دریا



خداوند به بیان دیگر نعمت‌های خود پرداخته، می‌فرماید: و هو الذی سخر البحر لتاکلوا منه لحما طریا: خداوند دریا را برای شما رام کرد و به شما امکان داد تا بدرون آن راه پیدا کنید و چیزهای سودمندی که در آن است، استخراج و انواع ماهی‌ها را صید کنید و از گوشت تازه آن بخورید. کلمه «طری» از طراوت است، بنابراین باید با همزه خوانده نشود.
و تستخرجوا منه حلیة تلبسونها: و بوسیله غواصی گوهرهای گرانب‌های دریا را استخراج کنید و وسیله آرایش خود و همسرانتان قرار دهید. اگر خداوند دریا را برای شما رام نمی‌کرد، شما هرگز قادر نبودید به دریا نزدیک شوید و در آن غواصی کنید.
و تری الفلک مواخر فیه: عکرمه گوید: یعنی‌ ای انسان، کشتی را می‌نگری که دریا را پاره می‌کند و پیش می‌رود. ابن عباس گوید: یعنی کشتی بر روی آب روان است. و لتبتغوا من فضله: تا بر کشتی سوار شوید برای تجارت و طلب معاش و روزی، از فضل خداوند.
و لعلکم تشکرون: و دیگر اینکه خدا را بر نعمت‌هایش سپاسگزاری کنید، تا بر نعمت‌های شما بیفزاید و شما را پاداش دهد. بر سر این جمله، واو آمده است، تا دلالت کند، بر اینکه خداوند اینها را بمنظور نعمت بخشی به بندگانش آفریده است.

۳ - پانویس


 
۱. نحل/سوره۱۶، آیه۱۴.    
۲. فاطر/سوره۳۵، آیه۱۲.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۶، ص۱۴۵.    


۴ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم غواصی».    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.